perjantai 20. tammikuuta 2017

Koulukirjastomme on iloisesti hengissä

Meillä on koulun oma koulukirjasto vielä hengissä. Aini-opettaja järjesteli ihan asiakseen muutama vuosi sitten punaoviset kaapit kirjoineen paitsi aakkosittain myös hiukan eritasoisille lukijoille teemoittain. Hän myös laati lainauskansion ja systeemit toimivaan lainaamiseen. Katariina-opettaja on jatkanut samaa tietä, ja mukana lainauspäivinä on aina muutama 5.luokkalainen järjestelyapuna.

Koulukirjastossa käydään myös oman opettajan kanssa. Jokaisella koulun oppilaalla on siis varmaankin joku kirja pulpetissaan; ellei se ole kaupunginkirjaston toimittamasta lainauskassillisesta se on sitten kotoa tai koulukirjastosta. 

Hauska nyanssi kirjastohommassa on se, että tvt-luokka ja kirjasto ovat yhtä ja samaa tilaa. Mikäli koneet tökkivät, on helppo napata vaihtoehtoista tekemistä kirjahyllyistä. Opettajia eivät tenkkapoo-tilanteet juurikaan naurata (sillä niitä on ollut jatkuvasti), mutta toisinaan oppilaat pyytävät saada ihan vaan rauhassa lukuaikaa konehommien sijaan.

Kevään vanhempainiltamme kierroksella oli tarkoitus esitellä hiukan uutta koulumaailmaa ja opetusta, mutta tuo kirjasto oli kyllä varsinainen nostalgiatrippi monenikäisille vanhemmille. Jokunen vuosi sitten kaupunginkirjaston virkailija teki rankalla kädellä perkausta kaapeissa, ja silloin lähtikin paljon opuksia paperinkeräykseen tai halukkaille omiin koteihin. Nykyiset kirjat ovat enimmäkseen vanhoja, mutta on siellä jonkun verran hankintoja ja lahjoituksia tältäkin vuosituhannelta.
Vanhempien kommentit olivatkin aidosti ihastuneita ja lukemisen kannustamisesta ilahtuneita: "Oi, täällä on just samoja kirjoja kuin minun nuoruudessani!", "Meillä ei kyllä ollut noita kirjoja. Voisinko lainata lapseni nimellä yhden kirjan?", "Tämä on ihana paikka. Tottakai koululla pitää olla tällainen." 

Kiitokset siis vuosikymmenien sivistystä ja viihdettä henkivää kirjastoamme luotsaavalle opettajalle. Ilman kirjastokutsumusta ei paikka olisi niin toimiva kuin se nyt on. Kirjasto ei toki ole toimiva stabiilina, eli näin me taas koetamme entistäkin aktiivisemmin viedä oppilaamme lainareissuille omaan kirjastoon ja myös muistutamme kirjastovälitunneista. Tutustumiskäynnin mainingeissa jopa hiukan odottelemme, josko jokunen lahjoituskin tupsahtaisi punaovien taakse :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti