keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Hiihtoa!

Hiihto ihastuttaa ja vihastuttaa, potuttaa ja tuntuu kutkuttavalta. Se on yksi suomalaisen luontoliikunnan perinnelaji. Koululiikuntaan se kuuluu ja on kuulunut "aina", ainakin Kehä III:n pohjoispuolella.

Hiihdossa on rytmiä ja lihasvoimaa, tasapainoa ja painonsiirtoja. Rytmikäs hiihtäminen tuo levollisen tunteen lumen päällä kulkemiseen. Ajatukset harhautuvat puiden huminaa ja lumen narskumista kuuntelemaan. Rento meno sujauttaa ajatukset myös eläinten jälkiä katselemaan, oravan pesiä tiirailemaan, jäisiä ojia ja talventörröttäjiä ihailemaan.

Hiihtotaipaleen alussa oleva oppilas toki köpöttelee ja kävelee suksilla, kauhistuu liukkautta ja pelkää niin ylä- kuin alamäkiäkin. Siitä se sujuttelu kuitenkin vahvistuu vähitellen, tasamaan kautta vaihtelevampaan maastoon ja jopa haarakäynteihin ja auralaskuihin.

Meitä hiihtäjiä on moneksi. Vauhtia ja itsensä voittamista tavoittelee moni, ja varmaan vielä useampi mukavaa sujutteluhetkeä luonnon helmassa. Hiihtäessä pääsee jokaisena hetkenä hiukan eteenpäin liukuen. Kävellessä ja juostessa ei taival taitu tippaakaan ellet vie jalkaa toisen eteen, koko ajan, jatkuvasti.

Koulullamme on loistavat mahdollisuudet hiihtoon. Pihassa on kukkula nousujen ja laskujen treenaamiseen ja lähes heti lumitilanteen salliessa latu ja halsteri tasamaalla. 400 metrin päästä lähtee konelatu ja luistelubaana kohti Riuttan harjua. 3,5 kilometrin yhdysladun päässä siintää kilometrin pituinen tykkilumilatu ja koko vaativa harjureitti on viitisen kilometriä. Harvoin hiihdämme tuolla vaativalla reitillä muttä pihalla ja yhdysladulla sitäkin useammin. Ja eivät kai pojat olisi poikia ellei mäkihyppy tulisi heti silmän välttäessä mukaan laskemiseen!

Sääkartat ja -ennusteet ovat talvella ahkerassa katselussa, sillä opettajan tahto liikkatunneilla ulos talvellakin on kova. Tavoitteenani omilla liikuntatunneilla on monipuolisuus, siis mahdollisimman moniin eri lajeihin ja liikkumistapoihin ja -taitoihin tutustuminen ja niiden harjoitteleminen.  Samaten pitää olla liikuntaa eri alustoilla esim. sula maa, jää, lumi, sali ja vesi, ja myös erilaisissa sääolosuhteissa. Kipakimmat pakkaset ja rankkasateet ajavat tunnit sisälle, mutta muuten ei ole lainkaan pahaksi olla ulkona ulkoliikuntakauden aikaan.

Ihania hiihtelyitä ja hiihtoloman odotusta!



Vink* 6.2.16 on Suomen ladun järjestämiä hiihtopäiviä ympäri Suomen maan, Riihimäelläkin 
ihan koulumme vieressä:

Riihimäen paikallisyhdistys Riihilatu osallistuu Suomen Ladun Yhdessä hiihtäen -päivään järjestämällä paikallisen Muumiperheen hiihtotapahtuman ladun varrella.
Tapahtumapaikkana messupuisto, lasimuseon vieressä alkaen klo 11.
Tule tapaamaan yhdistystä! Perheet pääsevät leikkimään muumileikkejä. Tapahtuma järjestetään vaikka lunta ei olisikaan, silloin yleistä ulkoilua.
Tervetuloa!

Opetusvideoita:
vapaa
perinteinen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti