lauantai 4. kesäkuuta 2016

Lasitehtaan koulun 100-vuotisjuhlavuosi 2015-2016

Huikea vuosi on takana päin. Sen kulkua suunniteltiin opettajaporukassa sekä pienemmissä porukoissa liki parin vuoden ajan etukäteen, ja sitäkin ennen pieniä tunnusteluita ja kyselyitä tehden. Edeltävä lukuvuosi 2014-2015 oli jo yhtä pohtimista ja toteutusten miettimistä.  Avoimestä kevään ideaillasta, samoin kuin erilaisista luokkakyselyistä, saimme nuorten näköisiä ideoita toteutettaviksi. Vanhempainyhdistyksenkin kanssa asioita puitiin melko monessa yhdistyksen kokouksessa.
Joissain suunnittelukokouksissa oli koulusta mukana pienempi opettajaporukka tai pelkkä rehtori neuvottelemassa, mutta useimmiten koko opettajaporukka oli samassa keskustelupöydässä. Näin saimme ideat ja niiden tyrmäykset saman tein jatkokehittelyyn, ja jokainen opettaja oli hyvin kärryillä.

Juhlavuodesta haluttiin erilainen ja uudenlainen, mutta myös perinteinen ja mieleenpainuva. Sitä saimme, mitä tilasimme. Vuoden aikana on koulussa toki ajateltava myös koulun väen, lasten ja aikuisten, hyvinvointia ja jaksamista. Jos puuhaa tuntui olevan liikaa, vedimme tyynesti liinoja hiukan kiinni ja jatkoimme kevennetymmin.

Yhteistyö Lasinpuhaltajakerhon kanssa on ollut todella merkittävää. Kerho myös teki koko vuodesta oman Lasi -vihkon oppilaille ja koteihin sekä yhteistyötahoille jaettavaksi. Huiman rutistusvuoden jälkeen on aika ensin hieman huoahtaa ja sitten rauhassa alkaa suunnitella yhteistyön jatkumista pikkuisen matalammalla profiililla, normaalimmin.


Kokonaisen vuodenkierron tapahtumien kertaaminen ei ole ihan pieni juttu. Tässä kuitenkin pääpiirteittäin monenlaisia yksityiskohtia kuluneelta kaudelta.

Elokuu 2015

Koulukuvaukset saatiin läpi ihanassa kesäsäässä ja koko koulun kuvakin otettiin pitkästä aikaa
Lasinpuhaltajakerholaiset kierrättivät jokaisen luokan Hyttikorttelikävelyllä. Anita Elomaa ystävineen kertoi kiehtovasti alueen taloista ja asukkaista sinä aikana, jolloin lapset leikkivät paljon ulkona, kiipeilivät puissa ja pelasivat pallopelejä tablettien sijaan. (Kävelyt oli sovittu Anitan kanssa alustavasti jo syksyllä 2014 vastaavalla Riihimäki -seuran järjestämällä ihastuttavalla torstaikävelyllä.)


Syyskuu 2015

Yleisurheilukilpailussa sai pinkoa, heittää, työntää ja hyppiä nykyiaikaisesti monessa lajissa, mutta myös maistella tunnelmia 100 vuoden takaa kokeilemalla kahden käden kuulantyöntöä sekä vauhditonta pituushyppyä. Korkeushyppy sahanpurukasaan saksaamalla oli suunnitteilla, mutta se jääköön seuraaville historiatuokioille.

Lasitehtaan koulu aloitti toimintansa 28.8.1915, ja 100-vuotisjuhla pidettiinkin siksi heti lukuvuoden alettua 23.9.2015. Päivällä oli juhla esiintymisineen, puheineen ja kakkutarjoiluineen koulun nykyisille ja entisille, nykyään Karan koulussa opiskeleville, oppilaille. Vanhempainyhdistys tarjosi kakut ja 7.luokkalaisia tyttöjä oli reippaina auttamassa tarjoilussa. Sama tehokas tyttötiimi auttoi myös illalla perinteisessä ja arvokkaassa kutsuvierasjuhlassa. Koristeina ympäri koulua oli paitsi piirustuksia myös koulun vanhoja kuvatauluja. Itse asiassa taulut kulkivat monessa luokassa mukana aiheen mukaan vaihtuen koko lukuvuoden. Vuoden lopuksi valmistui vielä Askon suururakka eli kuvataulujen kuvaaminen digimuotoon.

Lokakuu 2015

Kauan toivotut pihamaalaukset saatiin asfaltille vanhempainyhdistyksen aktiiviporukan voimin.
Nyt kyllä kelpaa hypellä ja kisailla.

Varainhankintaa heijastinpipoilla.
Logo Asko Makkosen.

Aleksin Markkinat olivat poikkeuksellisesti lokakuun lopussa, mutta niin vain riitti paljon kävijöitä syksyisen lauantain ajan. Perinnettä ei katkaistu, ja tuottoakin piisasi. Yhdistyksen talkoolaisia oli sankoin joukoin mukana, sillä tarvetta apukäsille on erittäin monessa paikassa: mattojen ja pöytien roudaus, markkinapaikkojen myynti ja rahastus, arpajaisvalmistelut, myyjiä/ kokkaajia arvoille, vohveleille, makkaroille, kahville, pullille jne. sekä tietenkin loppusiivoukset ja saldojen tsekkaukset. Iso hatunnosto isosta urakasta yhdistykselle. Taas te teitte sen, upeasti! (PS. Ensi syksyn markkinoita hahmotellaan kovasti jo ennen kesälomia. Ilmoittaudu mukaan, vaikka heti.)









Marraskuu 2015

Koulumme osallistui koko vuoden kestävään kaupungin koulujen energiansäästökilpailuun. Valojen sammuttamisia, veden säästämistä ja monenlaista muistuttamista, kokeilemista ja teemahetkeä oli vuoden varrella, mutta ehkäpä mieliin painuvinta oli sähkötön päivä syksyn hämärässä.

Joulukuu 2015

Vuoden aikana oli yhtenä tavoitteenamme tulla tutuiksi oman luokan ja rinnakkaisluokan kanssa entistä paremmin. Seuraava tavoite oli tutustua saman talon väkeen, jotta monet kohtaamiset sujuisivat letkeästi ja ihan tuttuinakin. Niinpä Sininen, Valkoinen ja Harmaa talo järjestivät jokainen oman/ omat pajapäivänsä hiukan ennen joulua. Pajapäivät ovat ihania, mutta myös vaivaa vaativia. Kaikki sujui talopajoissa hyvin ja keväiset pajat jo laitettiin alustavaan suunnitteluun. Moikkailutkin isojen ja pienten kesken lisääntyivät selvästi :)

8.12. osallistuimme Sibelius 150-vuotisjuhlavuoden Tampere-talossa pidettyyn konserttiin nettilähetyksen kautta. Yhteydet konserttiin toimivat (hitaammalla formaatilla) ja elämys oli kuin olikin elämys, vaikka tulikin netin kautta.

Syyslukukausi päätettiin yhteisiin Joululaulajaisiin, jonne saapui vanhempiakin sanan ja sävelten äärelle.



Tammikuu 2016

Lauhan alkutalven menneen vuoden puolelta kruunasi onneksi kunnon tammikuinen talvi. Pakkasia oli jopa -30 astetta heti joululoman jälkeen. Luistinratakin saatiin lopulta jäihin, mutta aurausten suhteen oli kyllä jonkinmoisia haasteita, eli luistelu vaihtui useammankin kerran lumihommiksi tai -leikeiksi.

Jäälinnan jäädytys alkoi myös loistavasti, mutta niin vain suojasää sulatti mainion alun pois.



Helmikuu

Perusopetuksen uudet tuulet puhaltelevat valtakunnassa. Riihimäen opsia valmisteltiin aktiivisesti 2014-2015 ja 2015-2016 rehtori- ja opettajavetoisesti sekä etenkin opettajia tulevaan kouluttaen. Koulumme vanhempainilta opsista pidettiin helmikuussa.

Työväenyhdistyksen soittokunta ilahdutti juhlavuoden kunniaksi koulun väkeä ja samalla isovanhempia aineettoman lahjan päivänä 2.2.


Kelit eivät oikein suosineet helmikuista talviliikuntaa, joten Unicef-hiihtoa emme tohtineet tällä kertaa järjestää. Sitä vastoin marssimme hiukan ennen talvilomaa Riuttaan mäenlaskuun ja makkaran paistoon. Retki sujui hyvin, ja kävipä Riutassa aika moni perhe vielä talviloman aikanakin reissustamme innostuneena.


Maaliskuu 2016

Villasukkaviikko huipensi energiansäästövuotemme. Sukkapäivän lisäksi oli viikon aikana lapaspäivä, villapaitapäivä, pipopäivä sekä lämmin ja pehmoinen pukeutuminen -päivä. Jopa rakennusten lämpötilaa laskettiin muutamalla asteella säästöviikon nimissä.



Huhtikuu 2016

Talopajat pidettiin toistamiseen pääsiäistä edeltävällä viikolla. Tuotekehitystä syksyn pajoihin oli sen verran, että jokaisella talolla oli sama pajapäivä ja kellonajatkin. Ohjelmassa oli monenlaista askartelua, mutta myös tunnepaja, liikuntaa, musiikkia, maalausta ja hitusen ohjelmointiakin.

Vanhempainyhdistys järjesti koko koululle, 230 henkilöä, teatterimatkan Hämeenlinnaan Verkatehtaalle Pikku Prinssiä katsomaan. Sepä oli ihana elämys!
Talent -kilpailu oli oppilaille oiva tilaisuus esiintymiseen yksin tai ryhmässä.


Toukokuu 2016


Ihan pihalla -ulkoilupäivä sujui loistavasti sään helliessä pihalla kirmaajia.
Parolasta Panssarinyrkki toi mahtavat svengiterveiset koululaiskonsertin muodossa saliimme. Varusmiehet esimiehensä kanssa latasivat huikean biisisetin vuosikymmenien varrelta Dingo, Hard Rock Hallelujah ja JVG muutamia mainitaksemme!


Alakoulujen energiansäästökilpailussa tuli koulullemme voitto, joka jaettiin tasan Haapahuhdan, Herajoen ja Lasitehtaan kesken, jee!

Kesäkuu 2016 

Koululaulajaiset pidettiin keskiviikkoisena kesäiltana perinteisten ja hiukan uudempien laulujen siivin. Vanhempia oli mukana paljon, ja salissa olikin varsin lämpöinen helleillan tunnelma. Perinteitä selvästi siirtyi sukupolvelta toiselle, sillä etenkin Vanhoja poikia viiksekkäitä oli monien lasten sekä vanhempien suosikki. Sokerina pohjalla viidesluokkalaiset vielä yllättivät omalla bändiesityksellä, uusin, liikuttavin, sanoin versioidulla 2080 -luvulla biisillä. 

Vielä ehtivät viitoset myös "kiristää" opettajat haastematsiin ennen Karaan lähtemistään. Viime vuoden norsupallo olisi ollut opettajille kaikkein mieluisin ja loukkaantumisriskittömin, mutta pesäpallon pauloissa on tätä kevättä eletty ja jopa koulujen välisessä sarjassa koululle voitettu hopeaa, joten viitoset halusivat ehdottomasti pesistä. Matsi meni auringon porottaessa loistavasti:
opettajat voittivat, ja viitoset olivat harmissaan.



Palkintoperjantai oli täynnä diplomeita, kirjoja, mitaleita, stipendejä, Hymyjä, Puppea tavaroineen, kortteja, ruusuja, 2080-luvulla -biisiä, ruusuja ja Jäähyväisiä. Karhun syleilyt ja halaukset lähteville viidesluokkalaisille kertoivat taas yhden ajanjakson päättyneen. Ei liene ihme, että yhdelle jos toisellekin tuli haikea olo ja kyynelkin silmäkulmaan. Päätöslauantaille jätettiin enää muutama laulajaisten suosikkilaulu (Lintu ja Eemeli) sekä Suvivirsi. Opettajat pitivät sitten omissa luokissaan omat puheensa ja lukuvuosikiitokset, jakoivat viimeiset kokeet ym. kotiin lähtevät tavarat sekä ojensivat jokaiselle luokkansa oppilaalle lukuvuositodistuksen. Siihen päättyi tämä lukuvuosi, 100-vuotisjuhlavuosi.


Hyvää kesää! 
Syksyllä tavataan tiistaina 16.8. klo 9.00, 
kun 101. lukuvuosi Lasitehtaan koulussa alkaa teemalla Lasi liikkuu.

***


Rehtorin kiitokset


Sydämellinen kiitos juhlavuoden yhteistyöstä koko henkilökunnallemme, sillä teiltä ei hirveästi kyselty osallistutaanko, vaan ihan saimme itse jokainen vastata, millä tavoin osallistumme.  Paljon kiitoksia kuluneesta lukuvuodesta oppilaille; hommat ovat sujuneet varsin hyvin ja yhteiseen hiileen puhaltaen. Lämmin kiitos koteihin oppilaittemme vanhemmille ja isovanhemmillekin positiivisesta yhteistyöstä, rakentavasta palautteesta ja loistavista keskusteluista. Erityiskiitokset vanhempainyhdistykselle kaikkien oppilaiden hyväksi tehdyistä talkootunneista:
aktiivisuudesta, toiminnallisuudesta ja tarmokkaasta varainhankinnasta.
Halauksen keralla kiitoksia kaikille Lasinpuhaltajakerholaisille Sini ja Pauli Hannikaisen johdolla. Olette olleet ihan mahtavia, iloisia ja auttavaisia, ja odotamme kovasti yhteistyön jatkumista, 100-vuotishelmitaulun kokoamista sekä lasipallojen koostamista koulun aulan koristeeksi.
Paljon kiitoksia Metsästysmuseolle sekä Suomen lasimuseolle. Tässä me pidämme koulua ja opiskelemme ihan vierellä, joten yhteiset hetkemme tulevat kyllä jatkumaan edelleenkin. 
Suuret kiitokset Mafka & Alakoskelle sekä Lasismille! Aito käynti lasihytissä, lasinpuhalluksen seuraaminen ja jopa itse kokeileminen jäivät ihan varmasti lasten ja aikuisten mieliin. Tapaamisiin!
Kiitos myös syksyisestä sponsorointiavusta HF-Autohuolto, Grandlund Oy, Kolarikorjaamo Sorsa, Marko Malinen Tmi sekä Teollisuuskylän ruokala. Juhlavieraiden yllätykseksemme tuomista lahjoista osa on jo hyvässä käytössä (taidelasilautanen, jumppapallo, cd, kirjat) ja osa odottaa edelleen vaan ei unohdettuna. 
Tämä vuosi kaikkinensa on ollut koulua höystettynä monialaisella sekä laaja-alaisella oppimisella, kotiseutuoppia ja verkostoyhteistyötä sekä tulevaan valmistautumista monilla tavoin, eli sitä yhteistä oppimisen suunnittelemista, nykyopsia aidoimmillaan. Lasi tulee kulkemaan jatkossakin Lasitehtaan koulun opsissa mukana kautta vuodenkierron erilaisilla tavoilla, ja yhteistyökuviot viritettyämme haluamme ehdottomasti jatkaa verkostojemme kanssa yhteistä matkaa. Tehtaan lapsien koulusta on edetty vuosien saatossa vanhan tehtaan liepeillä asuvien kouluksi. Tästä on hyvä jatkaa!
Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lasista, jotain lainattua.



Vuoden varrelta twiittejäkin:
https://twitter.com/Lasinkoulu







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti