sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kirjoja, kyniä ja kumeja, ja sähköisiä materiaaleja

Uudenlainen tapa oppia ja opettaa on vähitellen rantautumassa laitakaupungin kouluummekin. Ison johtajan sanoin "hilavitkuttimet" ovat kohdillaan, joten siitä sitten vain käytännössä koulimaan oppilaita uuden ajan maailmaa varten! Ihan niin helppoa se ei ole, mutta toki kehitystä tapahtuu, itse asiassa jokaisessa luokassamme ja useissa, ellei lähes kaikissa, oppiaineissa.

Monilla tunneilla saavat oppilaat pelata aiheeseen sopivia pelejä, ratkoa pulmatehtäviä ja vastailla suoraan älytaululle; opettajat saavat opetustuokiomalleja ja hauskoja vinkkejä sekä valmiita vastauksia klik-klik. Paljon pelejä ja mukavia matskuja löytyy netistä tai Prometheanin opettajasivuilta, vähitellen myös itse tehtyä materiaalia ja valmiita tuntipohjia opettajien omista tiedostoista.

Nykytekniikan avulla maailma tulee kuvallisesti melkeinpä syliin, kun taululta katsotaan milloin ihmisen sisuksia, milloin esim. Google Earth -kuvia avaruudesta käsin. Videot näkyvät isolta taululta hiukan eri lailla kuin muinoin luokan nurkkaan asennetusta kuvaputkitelevisiosta, diakuvien ja ison taulun eroista puhumattakaan!

Taito- ja taideaineissa älytaululta on saatu loistavia vinkkejä omaa tekemistä pohjustamaan ja malleja uusien tekniikoiden opettelemiseen. Tanssienkin dvd-opettelu onnistuu yhdessä, kun näyttö on suuri ja porukka pystyy seuraamaan ohjeita ja liikkumaan yhdessä. Kaikkia älytaulun käyttötapoja ei vielä ole edes hokasattu ja toiset opettajat ovat jo melkoisia virtuuooseja sillä saralla.

Pieni peränpitäjän tunne tässä kuitenkin joskus hiipii mieleen, sillä vaikka on nykyaikaa tuvat täynnä, emme silti ole uusimman aallon harjalla. Tabletteja ei meillä ole, eikä vaikka mitä appseja. No, nyt mennään niillä mitä on, ja hyödynnetään ehkä osin myös oppilaiden omia laitteita :)

Joskus saattaa tulla valinnan vaikeuksia,
kun tilauksia tehdessä haluaisi sitä ja tätä,
ja rahaa ei vain ole kaikkeen.


Kirjojen ja omin kätöisin kirjoitettujen kirjaimien ja numeroiden aika ei mielestäni ole missään tapauksessa ohitse. Siitä voisin keskustella pitkään, joten jääköön tällä kertaa ja tutut jo ajatuksistani tietävätkin. Se, että perinteisiä opetustapoja ja -materiaaleja tarvitaan ja käytetään, ei kuitenkaan poista nykyajan vaatimuksia ja koulun velvollisuutta vastata myös tämän ajan haasteisiin. Niinpä kirjat, kynät ja kumit tilataan meilläkin aiempaa kriittisemmin, jotta hankintaeuroista jää jotain esim. sähköisiin materiaaleihin. Ja jos niukasti elellään, voidaan ehkä hankkia jotain yhteistä pikkuista koko porukan iloksi ja hyödyksi.

Huhtikuu on tilauskuu tulevaan lukuvuotta varten :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti