sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Alkaahan se ops-työ


Kutkuttavan innostava startti paikalliselle opetussuunnitelmatyölle Riihimäellä oli syksyllä 2013. Puolitoista vuotta asiaa hauduteltiin, luettiin, annettiin yksittäisiä lausuntoja, ja tutustuttiin eri puolilla Suomea alkaneisiin opetussuunnitelmaprosesseihin.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet vahvistettiin syksyllä 2014, ja määräys niiden mukaisen opetuksen aloittamiseen annettiin niin ikään syksyllä 2014. Uuteen opsiin tulee kaikkien koulujen siirtyä syksystä 2016 alkaen.

Perusteet ovat se pohja, joka ohjaa paikallista suunnittelua ja sitä myötä myös koulukohtaisia prosesseja. Riihimäen rehtorit ja sivistystoimen päälliköt/ johtajat, ovat yksi toisensa jälkeen osallistuneet mm. Opetushallituksen ja Etelä-Suoman Aluehallintoviraston järjestämiin Uudistuva perus- ja lisäopetus -koulutuspäiviin. Näissä koulutuspäivissä nimekkäät tutkijat ja tietäjät, opsin perusteiden laatijat ja asiantuntijat, ovat selventäneet ja valottaneet sekä perustelleet 500-sivuisen "karkean" ops-käsikirjan suuntaviivoja ja ohjaavia teorioita. Perusteet eivät ole vielä valmis paketti, jonka ohjauksessa saamme jatkossa opetustyötä tehdä, vaan siinä on annettu opetustyölle ja -puitteille raamit sekä velvoitteita paikalliselle arvokeskustelulle ja yhteisille päätöksille. Yhteinen tarkoittaa sivistystoimen johtoa, rehtoreita, opettajia, vanhempia ja lapsia sekä erilaisia sidosryhmiä!

Ops-uudistuksen taustalla vaikuttavat syyt eivät tule kenellekään yllätyksenä, sillä maailma muuttuu ja niin tulee opetuksenkin tehdä. Opetusneuvos Irmeli Halinen esitteli ops-uudistuksen neljä avainta:
  • muuttuva maailma
  • muuttuva sivistyskäsitys ja osaaminen
  • muuttuva opetus
  • oppilaan muuttuva rooli.
Perusopetuksen tehtävänä on osaamisen lisääminen! Tulokseen pääsyyn vaikuttaa oppilaan kokemus, joka taas on välittömässä yhteydessä oppimiseen ja toimintakulttuuriin. Ja kaikki palaset rakentuvat tietylle arvoperustalle.

Opetuksen kehittämisen ydinkysymykset ovat Miksi? ja Mitä? ,ja niiden  myötä tietenkin Miten?

Uudistuksen tavoitteena on, että koulu toimisi entistä paremmin kasvuyhteisönä ja oppimisympäristönä, joka
  • edistää mielekkään koulutyön kokemusta
  • vahvistaa oppilaan minuutta ja yhteistyökykyjä
  • edistää oppimisen taitoja, laaja-alaisen oppimisen kehittymistä ja huolehtii hyvän osaamisen tasosta
  • luo edellytyksiä kestävään elämäntapaan.

Riihimäen perusopetuksen ops-työ uusstartattiin kaupungin yhteisessä vesossa helmikuussa 2015.
On tullut aika tarttua tiukkaan lukemiseen ja perehtymiseen sekä etenkin yhdessä tekemiseen. Innolla odotan paikallisia ohjeita, ja koulukohtaisen valmistelutyön aloittamista. Rehtorit onkin jo vastuutettu vetämään tiettyjen kokonaisuuksien työryhmiä keväällä 2015, ja oppiainekohtainen työ alkaa vesojen ja työryhmien kautta syksyllä 2015.


Kouluille annettavaa ops-aikataulutusta odotellen, iloista ja aktiivista kevättä!

oph.fi












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti