torstai 26. maaliskuuta 2015

Comenius -vieraita Puolasta



Toisinaan olen haaveillut projektista, jossa saisimme tehdä yhteistyötä ulkomaalaisten opettajien ja koulujen kanssa. Asioita käänneltyäni olen todennut, että pienessä koulussa tekijöitä ei aivan liiaksi ole, ja erillinen projekti tarvitsee aina päävastuullisen lisäksi muitakin käsiä. Rahoituksen hankkimiseen ei ihan jarruja ole ylemmältä taholta laitettu, mutta todettu sielläkin, että pääasiassa yläkoulut ja lukio projekteilevat...

Olemme siis keskittyneet oman koulun toiminnan monipuolistamiseen ihan omin keinoin. Ja opettajat ovat tahoillaan olleet yhteyksissä niin eri opettajien kuin koulujenkin kanssa.

Pari vuotta sitten sain Saksassa käydessäni tutustua Straubingissa paikalliseen alakouluun! Tohtori-ystäväni sai napattua sihtseeingaikaa meille, ja lennosta hän järjesti käynnin tuossa koulussakin. Rehtori esitteli koulun tilat, lukujärjestykset, opettajien tunnit ja velvollisuudet, kokonaisen koulupäivän toteutumista tietyin osin, erityisen tuen malleja sekä integrointia. Mahtavaa! Vauhdikas kierroksemme Bavariassa jatkui, mutta mieleen jäi etenkin tuo käynti koulussa. 

Vieraanvaraisuus extemporekäynnilläni oli mieltä lämmittävää. Siksi erään matkanjärjestäjän soitto, ja pyyntö pieneen tutustumiskäyntiin koulullamme, ei kuulostanut ylivoimaiselta. Pikaisella aikataululla hoidettuna puolalaiset opettajavieraat kyllä saisivat piipahtaa meilläkin. Pääkohde oliJyväskylässä Comenius+ projektin merkeissä. Oppilaat olivat innoissaan pikavieraista ja huutelivat Hello tai Hi, vilkuttivat ja jopa kyselivät kiertelijöiltä jotakin.

Opettajia kiinnostivat tilojen lisäksi esim. esiopetus, erityisoppilaat, luokkakoot, koulupäivä välitunteineen ja iltapäivätoiminta, opettajien tunnit ja opetusaineet, rehtorin työ, hallituksen suhtautuminen opetustyöhön eli resurssit tai niiden puute jne. 

Parituntinen kului vauhdikkaasti ja liikuntasalimme liitutaulu täyttyi selostuksistani. Ilmeistä ja kommenteista päätellen poikkeaminen Lasitehtaan koululla sujui oikein mukavasti. Siinä ajassa ei luotu verkostoja, mutta tulipa itsellekin hyvä mieli, että käynti järjestyi. Ja toive omastakin projektista pulpahti hetkeksi pintaan ;)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti