tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulupuhe 2015

Joulujuhlan Lasitehtaan koulussa korvasi tänä vuonna joululaulajaiset. Puheen rehtori kuitenkin piti, sillä aina on paikallaan pienenkin hetken ajan kertailla tai kertoa menneestä ja samalla toivottaa hyvää yhteistyötä uuteen lukukauteen. Puheet ovat myös pieniä päiväkirjamerkintöjä menneistä syksyistä ja keväistä. Ajat ja pohdinnat kohteet muuttuvat...


***


Hyvää huomenta, arvoisa laulajaiskansa!

On tullut, ihan kohta, aika laulaa sydämiemme kyllyydestä, tunteellisina tai iloa kuplien. Yhdessä teemme tästä tilaisuudesta ihanan lomallelähtiäistuokion. Syyslukukauden juhlan, varsin suuren juhlan, vietimme kolme kuukautta sitten 100-vuotismerkeissä, joten nyt juhlistetaan loman aloitusta laulajaisilla.

Alkusyksy oli melkoinen rutistus. Lapset ehkä jo ovat unohtaneet kaiken hulinan, mutta aikuiset ovat paitsi muistelleet juhlaviikkoa nautiskellen ja iloisina myös edelleen hiukan uupuneina. No, tänään aloitamme loman, joten ehkä vanhimmatkin jo lopulta toipuvat menneistä juhlista, sillä kevään koittaessa pitää meidän kaikkien olla hyvässä tikissä ja energiaa täynnä.

Millainen sinun syksysi on ollut? Minulla on ollut ihana syksy. Tosin olemme opettajien kanssa selvitelleet oppilaiden riitoja ja kahnauksia, mielenpahoittamisia ja syrjäänjättämisiä, tuo teki sitä ja tätä ja aika monen monta juttua, mutta silti. Selvitettäviä juttuja on ollut aina vain vähemmän. Lapset ovat ilmeisesti oppineet paremmille tavoille ja olemaan ihmisiksi, olemaan kavereita toistensa kanssa ilman, että aikuinen on vierellä ihan joka hetki. Se on hienoa! Se taito on hyvä aikuisenakin. Puhumalla pärjää paremmin kuin luulemalla, ja luulot kannattaa selvittää, jotta voi sopia ja jatkaa paremmalla mielellä eteenpäin.

Lasilla on kaikkiaan varsin ihanaa porukkaa. Me olemme kaikki erilaisia ja eri tavoin ihania, joskus kyllä myös kamalia. Pidämme eri ruuista, oppiaineista, harrastuksista, leikeistä, peleistä ja harrastuksista. Olemme myös taitavia hyvin erilaisissa asioissa: matematiikassa, liikunnassa, englannissa, fysiikassa, piirtämisessä, käsitöissä, auttamisessa, laulamisessa, lohduttamisessa, poikkeuspäivien muistamisessa, kaverin kannustamisessa, iloisuuden jakamisessa jne. Erilaisuus on rikkaus. Parasta on kuitenkin se, että me jokainen omanalaisemme tyyppi olemme yhtä isoa Lasin porukkaa, kannustamme toisiamme, olemme kaikkien koulukavereita ja autamme erityisesti pienempiä tai heikompia. Ja opettajia on aina lähellä, jos tarve vaatii. Olemme täällä juuri teitä, lapsia, varten.

Lapset ovatkin oppineet syksyn aikana paljon erilaisia asioita. Eskarilaiset osaavat jo itse käydä ruokailemassa ja tuntevat monta kirjainta ja numeroa, ekaluokkalaisista lähes kaikki osaavat  lukea, tokaluokkalaisilla alkoi juuri kertotaulujen opettelu, kolmoset osaavat jo englantia, neloset jakokulman ja vitoset historiaa ja fysiikkaa. Huikeaa! Ei oppimista voi välttää. Äläkä masennu, jos oppiminen on joskus hitaampaa. Erilaiset lapset ja aikuiset oppivat eri vauhdilla ja eri tavoilla. Kun löydät itsellesi hyvä tavan, käytä sitä, niin pääset kyllä tavoitteisiisi.

Millainen on sinun tuleva joulusi? Meillä on ensin ”kalsaripuuro”. Nukumme pitkään ja syömme sitten unipuvuissa riisipuuron ja katselemme samalla joulurauhan julistuksen ja Lumiukon. Iltapäivällä siisteissä vaatteissa on jouluruoka isovanhempien kanssa yhdessä. Sen jälkeen laulamme yhdessä joululauluja, ehkä luemme myös jouluevankeliumin ja sitten onkin lahjahetken ja vielä joulukahvin vuoro. Joulupukki käy meillä ilmeisesti laulujen aikaan oven takana, sillä emme viime vuosina ole häntä sisälle saaneet… 

Rakkaita joululauluja minulla on monia. Lempilauluni taitaa tällä hetkellä olla Tulkoon joulu, kuten ilmeisesti aika monella muullakin salissa istuvalla.


Toivotan sinulle ja perheellesi, vanhempainyhdistykselle sekä koulun monille yhteistyötahoille oikein hyvää joulua ja onnea uudelle vuodelle 2016.  .

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti