lauantai 5. toukokuuta 2012

Luokkaretkellä Heurekassa

Kevään luokkaretkeä varten oppilaani saivat ehdottaa retkikohteita, joilla olisi myös jotain opillista annettavaa. Selvät huvipuistot hylkäsimme pois listalta eivätkä opettajankaan ehdottamat kaupunkikohteet Lahti, Porvoo, Hyvinkää tai Hämeenlinna herättäneet suurta innostusta. Äänestyksessä eniten pisteitä saivat liikunnalliset paikat esim. Puuhamaa ja Flamingo, monipuolinen Särkänniemi sekä tiedekeskus Heureka, joista kohteeksi valikoitui yksimielisesti Heureka.

Retkipäivä avautui kauniina, vaikkakin melko kylmänä, toukokuisena perjantaina. Pyöräillen tai omin kyydein menimme ensin rautatieasemalle ja siitä junalla Tikkurilaan. Lippujen leimaaminen oli oma operaationsa ja junassa oli varsin tunnelmallista (so. äänekästä) puheiden, naurujen , kännykkämusiikin ja eväiden syönnin pulputessa ympäri osastoa.

Tikkurilan asemalta oli vain pikkuinen kävely tiedekeskukselle, jossa saatiin rannekkeet, ja ryhmittäin porukat hajaantuivat alta aikayksikön tutustumaan eri näyttelyihin.

Perusnäyttelyssä oli mainioita kohteita kierrätyksestä, hiilijalanjäljestä, ihmisen anatomiasta ym. Jokainen löysi jotakin kivaa katsottavaa ja kokeiltavaa.

Klassikko-osaston tieteelliset kokeet ja kokeilut oppilaat riensivät läpi hurjaa vauhtia, kun taas opettaja luki tekstit ja teki "ohjeiden mukaiset testit". Ehkä oli kuitenkin niin, että oppilaiden omatoiminen "sata lasissa" kokemuksellisuus oli kuin olikin opettajan kokemaa hauskempaa...

Yhdessä kävimme Klimax -näyttelyssä tallustelemassa kumisaappailla ympäri veden veden vallassa ollutta näyttelysalia. Opasteissa kerrottiin varsin moninaisesti, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa jo nyt esim. Tyynenmeren saarilla. Lasten mielestä osaston paras juttu taisi olla oikean jääkimpaleen silittely. Opettaja tutki vakavana asiaselityksiä ja pohti Heurekan vapaaehtoisopettajan kanssa, miten erilailla lapset ja aikuiset tuonkin näyttelyn kokivat.

Tulevaisuus -juna vei näyttelyvieraat tekemään valintoja ja hankintoja, joiden ympäristöystävällisyyden, ekologisuuden ja kokonaistaloudellisuuden tietokoneohjelma ilmoitti aina tehtyjen valintojen jälkeen. Osasto oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Asunto-osastolla nimittäin "tein asuntokaupat" vanhasta asunnosta, vanhan kaupungin keskellä perinnehuonekaluin ym.ym. ja hankintani ei ollutkaan "vihreä" vaan kokonaistaloudellisesti kovinkin huono ja hiilijalanjälki erittäin massiivinen! Oppilaita hankinnat ja valinnat eivät juurikaan hetkauttaneet, sillä parasta sillä osastolla taisi olla nanoötököiden metsästys -peli :)
Sinänsä loistava juttu, sillä juuri olimme ympäristötiedossa puhuneet samannäköisistä sokeritoukista ja täistä.

Tiedepuiston Dinosaurusten paluu -näyttelyn robottidinot olivat kyllä hienoja ja aidon näköisiä.


Planetaarion Tie tähtiin -elokuva jäi mieleen erityisen elävänä ja tiedeteatteri Agan Kaasu -esitys oli valloittava. Esittelija puhui innoittavasti, ja varmasti jäi niin lapsille kuin aikuisillekin mieleen, että ilma
koostuu monenlaisista kaasuista.
Retken anti oli niin valtava, että osa tuntui menevän hiukan ohi, mutta moneen kohtaan voi palata myöhemmin kotona ja ehkä joiltain osin koulussakin. Väsyneinä, mutta onnellisina, voimme suositella Heurekaa niin luokka- ja opintoretkikohteeksi kuin perhekäynnillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti