keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Meillä tykätään kouluruuasta

Keittäjämme oli tässä taannoin kovin surullinen ja harmissaan lehtijutusta, jossa moitittiin kouluruokaa, sillä hänen mielestään ruoka on hyvää ja se kelpaa lapsille pääsääntöisesti hyvin. Olen samaa mieltä. Riihimäellä tehdään ammattitaidolla hyvää kouluruokaa, hyvistä aineista.

Peruskoulun oppilaat, ainakin meidän alakoulussamme, todella pitävät ruuasta ja syövät sitä hyvällä halulla. Syksyllä keittäjän pitikin lisätä ruokien kattila- ja laatikkomääriä moneen kertaan, vaikka kuinka koetettiin laskea menekkiä taulukoiden mukaan.

Monet koululaisemme syövät ruokia nirsoilematta ja esimerkillisesti. Toiset syövät ns. tavallisesti, joskus paremmalla, joskus huonommalla ruokahalulla. Jotkut myös nirpistelevät lähes kaikelle, ja vanhempien kanssa koetamme säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin jutella lounaan merkityksestä ja uusiin makuihin totuttelemisesta. Aina ei voi olla lempiruokaa tarjolla, mutta koululounas on kuitenkin tärkeä osa päivää ja koulussa jaksamista.

Lähiruoka olisi hieno juttu, mutta rahan vuoksi se ei toteudu ainakaan lähivuosina. Viimeksi valtuusto nipisti ruokapalveluiden budjetista 10 000€. Niillä euroilla olisi saatu kouluruokaa entistä lähempää. Sama nipistys käy monessa kodissakin. Hyvästä tahdosta huolimatta hintalapun loppusumma merkitsee usein enemmän kuin ruuan kotimaisuus tai paikallisuus tai vaikkapa luonnonmukaisuus. Samoin käyvät monien haaveet ristiin einesten ja puolivalmisteiden osalta. Hyvästä tahdosta huolimatta kiireisen perheen arkea helpottaa kovasti hyllyltä valittu eines. Laitettakoon ruoka alusta alkaen itse jollain lomalla sitten...

Kouluruoka on tarkasti suunniteltu ja valmistettu ravitsemusohjeiden mukaisesti. Huonoa se ei missään nimessä ole. On jopa loukkaavaa yleistää vuosien takaisten kokemusten tai pienen joukon mielipiteen vuoksi koko kouluruuan nykyisyys. Mielipiteitä saa toki olla, joten siksi tässä terveiset myös meidän koululta.

Haaveena olisi saada  koulullemme parin vuoden sisällä kouluruokadiplomi,
mutta siitä sitten myöhemmin lisää.

* Kokeilepa koululounaspeliä!
http://kouluruokadiplomi.fi/koululounaspeli/index.html

PS. Moniallergisten kouluruoka ei välttämättä ole aina kovin maukasta. Dieettikeittäjän lounasurakka, satoja erikoisruokavalioannoksia, on valtava, joten ihan kaikkea ei ehdi. Silloin terveys ja turvallisuus menevät makukuvioiden edelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti