torstai 8. tammikuuta 2015

Ai niin, koulu eroaa päiväkodista ja eskarista aika monella tavalla

Lapsen siirtyminen kouluun on monelle vanhemmalle haikeatakin haikeampi vaihe. Oma pieni kullannuppu menee kouluun, oikeasti! Eroja esikouluun saati päiväkotiin on monia, ja osa niistä tulee ihan yllätyksenä ja puun takaa. Tai oikeastaan useimmista asioista on varmaan kerrottu vanhempainilloissa ja -keskusteluissa, mutta silloin ei tuntunut tärkeältä muistaa kaikkea. Kyllä niistä asioista kuulee sitten aikanaan koulun puolella, kun haikeuskin hiukan laantuu. Jos perheessä on vanhempia lapsia, siirtyminen on tietenkin helpompaa ja koulusysteemit jo tuttuja.

Tässäpä joitain muutoksia/ muistettavia asiaoita:
  1. Koulumatkat
    Koululaisten oletetaan kulkevan koulumatkat pääosin itse, koska kyseessä on lähikoulu. Koulumatkat kannattaa opetella yhdessä turvallisinta reittiä kulkien. Matkat kotiin saattavat kestää yllättävän kauan, sillä kavereiden kanssa aika unohtuu ja metsät ja ojat houkuttelevat leikkimään :) (Koulusta soitetaan kotiin, mikäli poissaoloilmoitusta ei ole tullut ja lasta ei näy aamulla koulussa.)
  2. Hoito
    Koululaisilla on Riihimäellä mahdollisuus maksulliseen iltapäivätoimintaan, mutta ei aamuhoitoon. Aamun yksinäisiksi tunneiksi perheet ovat valjastaneet lapsensa turvaksi mummoja, kimppanaapureita sekä yksityisiä päivähoitajia.
  3. Tapaamiset
    Tapaamisia vanhempien kanssa on eskariin verrattuna harvoin, ei todellakaan mennen tullen päivittäin. Vanhemmat ovat kuitenkin tervetulleita kouluun milloin vain, ja virallisesti etenkin vanhempainiltoihin, -vartteihin ja tapahtumiin. 
  4. Viestintä
    Sähköinen viestintäkanavamme on  Helmi, ja sitä vanhempien tulisi seurata. Aina voi tietenkin  soittaa tai laittaa sähköpostia/ Helmi-viestejä kouluun ja suoraan kysyä, mitä kysyttävää onkaan.
    Fronter on oppimisalusta, ja sitä koetamme käyttää eniten oppilaiden kanssa suoraan. Fronterin tiedotussivuja ei nyt käytetä juurikaan, sillä kaikilla perheillä ei ole sinne tunnuksia.
  5. Pukeutuminen
    Koululaisella tulee olla säänmukaiset, nimikoidut, vaatteet ja jalkineet, jotka hän osaa itse pukea. (Monoissa ja luistimissa aikuiset auttavat vielä 1. ja tarvittaessa myös 2.luokalla.) Varavaatteille ei valitettavasti ole säilytystiloja. Unohtuneet vaatteet lahjoitetaan noin kuukauden välein keräyksiin.
  6. Ulkoilu
    Välitunnit katkaisevat koulutyön tuplatuntien tai yhden oppitunnin jälkeen. Oppilaat saavat itse valita tekemisensä, kunhan se on pihalla (ilman kännykkää). Kaveriasioissa opettajat auttavat ja välillä välkän kaverit sovitaankin uusilla tavoilla. Pihalla on välituntivalvoja, joka on oppilaiden tavoitettavissa. Jos valvojaa ei näy, opehuoneessa on aina aikuinen lähellä.
  7. Tavarat
    Saappaat, sukset ja luistimet jne. tuodaan kouluun tarpeen mukaan ja viedään saman tien pois. Poikkeuksista opettajat kertovat erikseen. Oman (nimikoidun) pulkan ym. saa myös ottaa mukaan välitunteja varten! Unohtuneet tavarat, jotka eivät löydä omistajaansa, kierrätetään.
  8. Tapahtumat
    Koulussa on monenlaisia teemapäiviä ja tilaisuuksia, joista suurin osa on koulupäivien aikana ja lähinnä ne on tarkoitettukin oppilaille. Juhlien ajankohdat valitsemme pääasiassa oppilaiden ja opetuksen ja vain osin vanhempien aikataulujen perusteella. Vanhemmat ovat kuitenkin tervetulleita myös koulun arkeen. Lapsista on kivaa, kun oma vanhempi on paikalla, ja ölisäkäsistäkin voi olla iloa koko porukalle. Retkille huoltajia usein kyselläänkin, samoin urheilupäiviin. Ja jos ei muisteta kysyä, saa silti ilmoittautua. Oppilaiden arjessa voi parhaiten olla mukana kyselemällä omalta lapseltaan kuulumisia, käymällä paikan päällä silloin tällöin sekä lukemalla luokan tai rehtorin blogia ja myös Twitteriä.
Autamme oppilaita monissa arkiasioissa, mutta käytännön taidoissa koetamme kuitenkin opettaa hyvin paljon omatoimisuuteen, jotta lasten aika loppujen lopuksi ei enää menisi odottamiseen vaan suoraan tekemiseen esim. ulkona. Ihanaa on se, että oppilaat uskaltavat kysyä apua keneltä vaan opettajalta tai ohjaajalta, ja auttavia käsiä esim. luistin- ja monorumbaan ilmaantuu aulassamme sieltä ja täältä, aikuisia ja myös isompia oppilaita.

Tervetuloa kouluun :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti