torstai 20. lokakuuta 2016

Tasa-arvosuunnitelma

Hauskaa, että syysloman alkajaisiksi tupsahti lööppeihin koulujen tasa-arvosuunnitelman laatiminen. Hauskaa siksi, että ko. suunnitelman tulo on tiedetty jo kauan aikaa. Etelä-Suomen koululaisten syysloma ilmeisesti usutti aiheen kimppuun, kun kerran jotain kouluihin liittyvää pitäisi taas saada framille (kun Lahtikin videoineen jo hiljenee).

Kouluissa Riihimäelläkin on keskusteltu tasa-arvoasioista, etenkin nyt suunnitelman tullessa velvoittavaksi, useaan otteeseen. Paperille asti ovat pohdinnoissaan edenneet jo muutamat koulut, ja loputkin kirjaavat tavoitteensa loppuvuoden aikana. Lyhyesti sanoisin sekä opettaja- että rehtorikeskusteluiden perusteella, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kyllä, sukupuolettomaan elämään kasvattaminen ei. Perusteltuina voivat myös eri ryhmät olla sukupuolijakoisia, esim. osa liikuntaryhmistä, mutta perusteettomat jakamiset tulisi poistaa. Lapsilähtöisesti kysellen on kyllä meilläkin muodostettu tyttö-ja poikaryhmiä, jotka voisivat hyvin olla sekaryhmiäkin. 

Oppilaiden yksi lukuvuosi ei kuitenkaan ole koko koulukaari, joten olisipa hyvä muistaa erilaiset ryhmittelyt tulevina vuosina, ja tehdä niistä taas ehkä hiukan erilaiset. Erittäin hyvä asia on, että oppilaat oppivat olemaan erilaisissa ryhmissä ja eri opettajien kanssa, tyttöinä, poikina, rinnakkaisluokkien kanssa, eri luokka-asteiden kanssa jne. Näitä erilaisia ryhmittelyitä olemme itse asiassa kiitelleet, kun syksyn mittaan on eteen tullut kärjistyneitä tilanteita, joita ei aiemmissa ryhmittelyissä ole edes huomannut. Lukujärjestystekniset haasteet niin ikään aiheuttavat monenlaisia teknisiä paineita, ainakin pienessä koulussa.

Koulujen tulee siis katsoa ja arvioida omia käytänteitään ja tavoitteitaan, ja pohtia niiden jatko tai muutokset tasa-arvosuunnitelmaksi kirjattuna. Mukana arvioinnissa ja suunnittelussa ovat myös oppilaat ja huoltajat, esim. oppilaskunnan ja vanhempainyhdistyksen kautta. Monta hyvää pohdinnan paikkaa meinaa somekeskustelussa lentää pesuveden mukana. 

Suunnitelman valmistelu kirjalliseen muotoon alkakoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti