sunnuntai 12. elokuuta 2012

Ihana arki alkaa!

On aika

* kaivaa reppu esille
* laittaa allekirjoitettu todistus ja penaali reppuun
* siistiä kesäkengät sisäkengiksi tai varautua sukkapyykkiin
* nimikoida vaatteet ja kengät sekä etenkin ulkotakit ja lippikset
* tarkistaa pyörän jarrut, lukko ja avain sekä kypärä
* käydä läpi turvallisin koulureitti
* tarkistaa, miten kännykkä laitetaan äänettömälle (ehkä ajastettuna)
* sopia missä avainta ja kännykkää pidetään koulupäivän ajan (suos. repussa)
* sopia soitto- ja välipalasysteemit koulun jälkeiselle ajalle
* sopia aamuherätyksistä ja aikatauluista

Siitä se lähtee taas ihana arki!
Vanhemmat saavat seurata lastensa koulunkäyntiä joko rennosti ihaillen tai sitten
tiukasti patistaen. Tasan eivät mene kortit huoltajien välillä, mutta ei se haittaa;
on sanonta, että kullekin annetaan sen verran, mitä jaksaa!

Perheiden tilanteet ovat muutenkin kovin erilaisia; on kaksi huoltajaa tai yksi, on monta lasta tai yksi, on pieniä lapsia tai vain isompia, on tukiverkostoa sukulaisista ja ystävistä tai sitten ei ole, vanhemmilla on töitä tai sitten ei ole, perheessä harrastetaan paljon tai sitten ei, perhe viettää paljon aikaa yhdessä tai ei jne.
Ei taida olla kahta samanlaista perhetilannetta, sillä aina jotain eroa löytyy samankaltaisistakin tilanteista.

Iloitkaamme oman perheen hyvistä asioista
Olisi hienoa, jos keskittyisimme huolehtimisessamme pääsosin oman perheemme asioihin ja olisimme onnellisia juuri oman perheemme iloisista asioista.. Kurjat asiat on aina hoidettava tai kestettävä parhaalla mahdollisella tavalla, mutta emmehän vaivu kateuteen?! Me emme oikeasti voi tietää toisista perheistä kaikkea; etuoikeutetulta vaikuttava perhe saattaa sekin pitää sisällään vaiettuja suruja tai vaikeuksia. Positiivinen asenne auttaa jaksamisessa, tai ainakaan asenne ei entisestään lannista.

Koko kortteli kasvattaa
Omaan perheeseen keskittyminen ei tarkoita kuitenkaan silmien ummistamista muulta maailmalta. Tiedänkin, että vanhemmat ovat sopineet keskenään pelisääntöjä lasten pihakäyttäytymiseen ja aikatauluihin. Hyvistä ja reiluista päivistä on kertynyt pluspisteitä, joilla on päässyt esim. yhteiselle "kortteliretkelle". Pieleen menneistä valinnoista on tullut tuttuun tapaan kasvatuskeskusteluita ja esim. kotiarestia ja pelikieltoa. Ideana on, että naapurin kakaroille ei huudeta ja räyhätä ja meidän lapsia uskota sinisilmäisesti, vaan vanhemmilla on hyvä keskusteluyhteys puolin ja toisin ja lapsetkin oppivat, että (valvonta pelaa ja) reilu peli ja kohtuullisen hyvä käytös voivat olla osa korttelinkin arkea.

Koulu on parhaimmillaan perheen kasvatuskumppani
Koulu koettaa tukea perheitä kasvatusvastuussa hyvin monella tavalla. Syksy on uuden alun tai jo alkaneen yhteistyön jatkamisen aikaa. Monessa yhteisessä asiassa saimme viime lukuvuonna hyvän mielen ja kehittämiskohteetkin on taas muistutettu mieliin. Ottakaa, vanhemmat, kouluun yhteyttä rohkeasti, kun mieltänne askarruttaa jokin koulunkäyntiin liittyvä asia; ehkä  löydämme hyviä ratkaisuita paremmin yhdessä kuin kukin tahollamme yksin.

Tervetuloa lapset opintielle ja vanhemmat yhteistyöhön kanssamme!



Me odotamme Teitä jo innokkaina,
uudet taulut paikoillaan ja kenttisvuorot jaettuina
!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti