keskiviikko 15. elokuuta 2012

Kouluun liikkumaan, mars ja pomps!

Minulla on ilo olla mukana valtakunnallisessa ja alueellisessa urheilujärjestötoiminnassa,
jossa katseet on suunnattu paitsi pitkälle tulevaisuuteen myös lähelle jokaisen lapsen arkipäivää.
Ohessa ajatuksiani Etelätuuli -verkkolehdessä 7/2012. Ne ovat muuten varsin läheltä koulumaailmaa...

http://verkkolehti.eslu.fi/node/735

" Koululaiset ovat aloittamassa uutta lukuvuotta lomailleina ja levänneinä. Monen vesselin kohdalla levännyt tarkoittaa energistä ikiliikkujaa, jolle koulun alku tuottaa tuskaa. Tai tuska voi olla opettajalla, joka on unohtanut arjen hulinan laineiden liplattaessa suviyössä. Oppilaiden mahtavat energiamäärät kannattaa siis kanavoida liikuntaan, jolloin opiskelu sujuu ilman turhia elohiiriä. Rauhallisempia lapsia on myös hyvä kannustaa liikkumaan, jotta hekin saavat kokemuksia energisyydestä ja sitä kautta kenties lisää jaksamista opiskeluun.

Uusimmassa peruskoulun tuntijakouudistuksessa taito- ja taideaineille saatiin yhteensä neljä vuosiviikkotuntia lisää. Tämä päätös tukee hienosti myös SLU:n ja laajan urheilujärjestörintaman ratifioimia viittä valintaa, joista yksi on ”koulupäivässä tunti liikuntaa”. Koska olen opettaja ja rehtori, pohdin SLU:n ja hallituksen linjauksia tietenkin oman kouluni näkökulmasta.

Olemme jo aiemmin lisänneet 3.-5. luokkalaisille liikuntatunteja pakollisten kahden lisäksi. Oppilaita on koulutettu Välkkäreiksi ja opettajat ovat käyneet muun muassa Löydä Liikunta –koulutuksen. Tunti liikuntaa jokaiseen koulupäivään toteutuu opinahjossamme jatkossa entistä paremmin, sillä yhdistämme aamupäivän välitunnit puolen tunnin jaksoiksi, jolloin pienimmätkin ehtivät pukea päälle ja leikkiä kunnolla. Lisäksi kokeilemme sisävälituntivuoroja, jolloin oppilaat saavat omatoimiseen liikkumiseen uusia ulottuvuuksia telineillä ja välineillä. Pääsääntöisesti tenavat toki rientävät raikkaaseen ilmaan ja happea haukkaamaan.

Entäpä opettajat? Kevään tiimellyksessä sain koulumme aikuisia osallistumaan Askeleet-kampanjaan. Itse kukin käveli, lenkkeili tai pyöräili entistäkin enemmän saavuttaakseen omat tavoitteensa – ja kisatakseen hiukan toisia vastaan. Vertailimme askeleitamme ja iloitsimme onnistumisista. Siivoojan koira oli kuulemma hiukan ihmeissään, kun pikkuinen iltalenkki piteni ja piteni. Kampanjasta jäi erittäin hyvä fiilis ja monelle myös askelmittari käyttöön.

Näissä merkeissä uskon, että opettajat ottavat kaikki uudetkin välituntivalvontavuoronsa aktiivisesti vastaan ja lapset saavat ohjatusti purkaa energiaansa. Koulumatkoista, liikuntatunneista, eri oppiaineiden toiminnallisista opetustuokioista sekä tietenkin välitunneista kertyy tunti, varmasti toinenkin, liikuntaa jokaisen lapsen koulupäivään.

Vipinää Välkälle ja Askeleita odotellessa toivotan kaikille oikein liikunnallista syksyä töissä, koulussa ja tietenkin harrastuksissa!

Sirkka Ojaniemi
Lasitehtaan koulun rehtori, Riihimäki
ESLUn hallituksen vpj "                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti