sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Syysloma

Syksyinen lomaviikko on takana. Oppilaat ja opettajat sekä monet perheet ovat saaneet viettää vapaata joko yhdessä perheen kanssa tai muulla tavoin. Moni pesue lähti laivalle tai kylpylään, isovanhemmille tai muille sukulaisille, jotkut etelään tai pohjoiseen ja monen aikatauluun ja kukkarolle sopi nauttia vapaasta kotimaisemissa.

Vanhemmille sopii mukavasti lähteä hiukan kauemmas lomailemaan, sillä kotityöt odottavat kotona aina. On ruuanlaittoa, tiskaamista, pyykinpesua, siivoamista ja järjestelyä, olipa sitten arki tai pyhä. Kun lähtee reissuun, on pakattava vaatteet ja tarvikkeet mukaan ja reissun jälkeen taas purettava pakaasit ja pestävä reissupyykit. Reissun aikana ei ehkä kuitenkaan ole niitä perusarkiaskareita, joten pienempi tai suurempi etäisyys virkistää kummasti.

Lapsille matkalle lähteminen voi olla harvinaista herkkua päästä laivalle, junaan tai jopa lentämään. Tunnelma voi toki vaihdella ihanan rennosta ja leppoisasta hermoja kiristävään vääntöön, kun aikuisten ja lasten toiveet eivät ihan kohtaa. Onneksi lopputuloksena on kuitenkin vaihderikas viikko, jonka voimin jaksetaan näppärästi jouluun asti arkista aherrusta.

Monella lapsella isovanhemmat asuvat kohtuullisen kaukana, eikä heidän tapaamisensa ilman pidempiä vapaita ole ihan itsestään selvää. Isovanhemmat saavat kerrankin pitää lapsenlapsistaan huolta omalla tontillaan, ja varmasti hemmotellakin ilman vanhempien muistuttavia katseita. Muistijäljet isovanhemmista koostuvat paitsi perheiden yhteisistä tapaamisista myös näistä loma-ajoista, jolloin lapset olivat ihan keskenänsä lomahoidossa mummolassa ja pappalassa. Toivoisinkin, että jokainen lapsi saisi viettää aikaa myös isovanhempiensa kanssa. Muistojen koppaan mahtuu kyllä monta yhteistä tuokiota, joita sitten voi aikuisenakin makustella.

Rento loma ilman herätyskellon soittoa (kännykän piippausta) onnistuu mainiosti kotonakin. Lapsilla ainakaan ei ole vaikeuksia keksiä tekemistä. Kavereita kaupungista löytyy syysloman aikanakin hyvin ja polkupyörällä pääsee kauemmaskin seikkailemaan (jos vanhemmat antavat luvan). Ahkerassa käytössä ovat olleet lähipuistot, uimala, kirjasto ja toki nykyaikana myös tietokoneet, iPadit, dvd:t ja televisio. Myös koululla on näkynyt sekä lapsia että aikuisia pallottelemassa ja pelaamassa, fillaroimassa ja kiipeilemässä, hiekkaleikeissä tai keinumassa. Lähiliikuntaan sopiva koulumme piha onkin mainio paikka kokoontua ja poiketa kavereiden tai perheen kanssa.
Maanantaina tapaamme koulussa energisinä ja pirteinä! Kelloja on käännetty tunti kesään päin ja vapaasta on nautittu täysin rinnoin (ellei loma ole ollut kovin ohjelmoitu). Tiettyä tuskaa on tulossa, sillä kokemuksesta tiedämme, että koulurutiineihin aamuheräämisineen ja läksyineen on joillakin lapsilla taas vaikea tottua. Toivon iloisia kasvoja ja malttia niin aikuisille kuin lapsillekin, sillä se helpottaa loppusyksyn aloitusta taas huomattavasti.

Ja tiedättekös mitä? Muistakaa pukea ylle kunnon ulkovaatteet, sillä pian saatte kaivaa liukurit esille välituntileikkeihin! Kuuraisella kukkulalla liukuu jo kummasti :)  






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti