keskiviikko 23. lokakuuta 2013

OPS-työ alkaa Riihimäelläkin

Riihimäen seutukunnan opetussuunnitelmatyö startattiin liikkeelle Arvot mekin ansaitsemme -seminaarin siivin. Kauppaoppilaitoksen auditorio oli täynnä varhaiskasvattajia, opettajia ja rehtoreita sekä hallinnnon väkeä Riihimäeltä, Lopelta ja Hausjärveltä.

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Esa Santakallio alusti päivää mm. kertomalla, että OPS-uudistuksen syklit lähtevät Riihimäelläkin vaiheittain alhaalta ylöspäin. Vaikuttamisen tilaisuuksia tarjotaan entistäkin aktiivisemmin kaikkien opettajien lisäksi niin vanhemmille kuin oppilaillekin. Parin vuoden rupeaman aikana kaikki peruskouluun jollain tavalla sidoksissa olevat henkilöt saavat tilaisuuksia kommetoida, ideoida, ehdottaa tai kritisoida syntyvää kuntakohtaista OPS:aa. Osallisuus on päivän sana.

Vieruskavereiden kanssa hyviä keskusteluita.
Opetusneuvos Martti Hellströmin OPS-video avasi analysoituja faktoja oppimisesta ja opetuksesta uudistyön matkaeväiksi. Kaikki OPSit kokenut konkaripedagogi korosti uudistustyön tärkeyttä yhä kivaammin muuttuvan yhteiskunnan pyörteissä. Koulun tulee opettaa ja kasvattaa tulevaisuuden tekijöitä, ja siksi meidänkin tulee uudistua ja myös tarvittaessa poisoppia.

Juha Lahtinen toimi päivän fasilitaattorina, ja ennakkoaavisteluiden mukaisesti tuo toimenkuva olikin paljon enemmän kuin pelkkä johdattelija. Asioiden siltaamista ja johdattelua, arvoja ja arvostamista, sivujuonteita arkeen ja historiaan, perhe-elämään ja työpaikkasuhteisiin ja työn tekemiseen, nyansseja miesten ja naisten erilaisuuteen, piikkejä sitoutumiseen ja sitoutumattomuuteen sekä sitouttamiseen, opettajuuteen ja oikeaan opettajuuteen. Varsin monesta osasta oli energiaa pursuava päivä kasattu ohjeistettuja keskusteluhetkiä, fläppitauluja ja arvokelloja unohtamatta.

Kiitos! Startti oli loistava.

PS. Juha Lahtinen: "Älypuhelin pöydällä on kuin madonreikä tai Narnian kaappi. Se houkuttelee pois tästä hetkestä johonkin muualle. Miten saisimme koulusta ja opetuksesta Narnian kaapin?"
Onneksi näitäkin hetkiä on ja lisää koetamme luoda.

4 kommenttia:

  1. Kiitos innostavasta tiivistyksestä! Mukava kuulla, miten muissa kunnissa edetään. Teidän kick-offinne kuulostaa hyvältä. Mistä konkreettisesti aloitatte arvojen jälkeen?

    Ps. Tuohon Juha Lahtisen Narnia -vertaukseen voisi vastata, että mm. ottamalla sen madonreiän ja Narnian kaapin osaksi opetusta. Toisaalta myös tekemällä opetuksesta niin toiminnallista, ettei tule mieleen harhailla Narniassa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentoinnistasi, Esa!
      Konkretia alkaa aikataulutuksella, kyselyiden avaamisella, työryhmiin hakeutumisella ja koulukohtaisilla sisäänajoilla seminaarimme tyyliin.
      Vanhempainiltoja jo suunnittelimme asian tiimoilta (Learning Cafe toimi heti seminaarissa) ja totesimme varsin nopeasti, että nyt vaikuttaminen ja osallistuminen tulevat olemaan huomattavasti helpompaa kuin 2004! (sähköinen asiointi kaikkinensa)
      Jep, naulan kantaan, Narnia on jo täällä tänään monellakin tavalla!
      Sama madonreikävertaus sopii mainiosti myös aikuisten kokouksiin ja tilaisuuksiiin. Kopsahti moneen osallistujaan seminaarissakin, mm. minuun! :)

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus Sirkka, hyvin kokosit päivän annin! Itsellänikin lähti ajatusmoottori pyörimään, miten tämän kaiken saisi liikkeelle oikein. Toivottavasti saamme hyvän ohjeistuksen työn jatkamiselle, alustus ainakin oli erinomainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija, palaamme asiaan varmasti heti reksikokouksessa ja yhteistuumin voimme antaa toiveita jatkotyöstämiseen :)

      Poista