maanantai 28. lokakuuta 2013

Varttien aikaan

Vanhempainvartit ovat odotettuja ja toivottuja. Opettajat näkevät lapsen ja huoltajan samalla kertaa puhumassa kaikkia kolmea kiinnostavasta aiheesta, juuri tästä lapsesta. Vanhemmalla on tietenkin tahto kertoa luokan opettajalle juuri oman lapsen hyvistä puolista ja mahdollisesta tuen tarpeesta sekä yhdessä miettiä hyvän koulunkäynnin rakennuspalikoita. Kolmikantakeskustelussa saa pienessäkin ajassa käytyä monta asiaa läpi, etenkin, jos siihen liittyy jonkinlaista ennakkovalmistelua puolin ja toisin. Toisinaan vanhemman täytyy myös ojentaa lastaan käyttäytymään ja keskittymään tapaamisen aikana - tai ehkä vanhempi ei ojenna yhtään mitään, vaan lapsi säätää ja sählää koko vartin ajan? Tämäkin on opettajalle hyvää tietoa...

Vartti tuntuu vanhemmista joskus kovin lyhyeltä ajalta varattavaksi. Puoli tuntia olisi kenties parempi, ja joskus se aika meneekin "vartissa" ihan kevyesti. Tunniksikin riittäisi monen kanssa asiaa, ja joskus se on varattavakin, kun keskustellaan esimerkiksi tehostetun ja erityisen tuen toimista. Opettajalla kuitenkin on oppilaita aika paljon: 25 x 15min = 6h 15 min, 25 x 20min = yli 8 tuntia.

Vartissa ehtii raapaista pintaa ja kohdata, ja ihmiset kuittausten ja sähköpostien takaa saavat kasvot. Oppilaiden vanhemmat ja opettajat tulevat paremmin näkötutuiksi ja yhteydenottokynnys puolin ja toisin varmasti madaltuu ja helpottuu.

Varatkaamme siis aika vartteihin. Ne ovat lapsen koulunkäynnin kannalta pientä vuosihuoltoa ja viilaamista matkalla hyviin, yhteisestikin sovittuihin tavoitteisiin. Tapaamiset ovat sitä paitsi varsin ihania kaiken sähköisen yhteydenpidon lisäksi.


 
PS. Ajat meidän luokan vartteihin saat varata Fronterista ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti