sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Lasin II sähkötön päivä Earth Hourin aattona

Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n Earth Hour, sammuttaa kerran vuodessa turhat valot pois ympäri maailmaa. Lauantaina 25.3. oli tapahtuma Suomessakin jo 11. kerran. Yksityistalouksien lisäksi mukana oli etenkin ravintoloita ja kahviloita, jotka halusivat valojen sammutuksen lisäksi kannustaa asiakkaitaan tekemään ilmastovalintoja myös lautaselleen.

Viime lukuvuonna pidimme koulussamme ensimmäisen kerran sähköttömän päivän energiansäästökilpailun innoittamina. Päivä sujui varsin iloisesti ja niin hyvin, että ajattelimme, että siitä voisi hyvinkin muodostua perinne. Hiukan oppiakin saatoimme päivästä ottaa, sillä askartelu pimeässä ei oikein hyvin onnistu , ja itse asiassa keväällä olisi paljon enemmän luonnon valoa ja luontainen into päästä pihalle. Jokakeväinen Earth Hour, tai sen aatto, sopi siis meille kuin tilauksesta oman sähköttömän päivämme ajankohdaksi. Perjantai 24.3. aukeni eteemme ihanan aurinkoisena ja kirkkaana, vaikka juuri pari päivää aiemmin oli satanut räntää ja tuullut varsin navakasti. 

Päivän teeman mukaisesti koululla (pl uusi ypr-luokka) ei laitettu lainkaan valoja päälle (paitsi toki vessassa) ja kaikki sähköiset välineetkin pidettiin kiinni päivän ajan. Paperitehtävät ja muut sisällä hoidettavat tehtävät sujuivat ihan hyvin ikkunoista tulevan valon, ja myös taskulamppujen avulla. Toki ero valon määrässä talojen pimeämmän ja valoisamman puolen luokissa oli varsin huomattava. Ihan häikäisi silmiä, kun lähti Lasitehtaantien puolen luokasta opehuoneeseen ja pihalle. Myös hiljaisuus luokissa oli mielenkiintoista. Vähän sitä jäi jopa kuuntelemaan. Ei ollut lainkaan sitä tavallista taustamelua, tietokoneiden ja datatykkien hurinaa ja surinaa. 

Sähköttömänä päivänä oli myös keittiö astianpesukoneineen hiljaa, ja Jaanalla vapaapäivä. Ruuaksi olikin sitä varten tilattu retkieväät (grahamlihapiirakka, banaani ja tiivistemehu) makkaralla höystettynä ja omista mukeistakin oppilaita muistutettu. Kaasugrillillä paistuivat makkarat ja viitosen pojat tekivät mehua valmiiksi kannuihin sekä jakoivat piirakoita ja hedelmiä pihan pop-up-ruokalassa! (Pekka-ope kokeili myös lettujen paistoa kaasupolttimella ja isolla lettupannulla. Moni sai niistäkin maistiaiset.) Ulkoruokailu ja ihana sää innostivat opettajia pitämään muitakin luokkiensa tunteja ulkona ennen ja jälkeen oman ruokailuvuoron. Siitä päivästä oli ihana lähteä viikonlopun viettoon ja ulkoilemaan kavereiden tai perheen kanssa.







ps. Kuvataiteen vapaavalintainen ryhmä toteutti päivän päätteeksi sähköttömyyden vielä aivan ihastuttavalla tavalla. Muovailuun vastaavalla tavalla voisi käyttää myös lunta tai mutaa, mutta
näistä saviukoista tuli kyllä hienoja!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti