sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Perusjutut opetellaan jo päiväkodissa & koulussa kannattaa opiskella

Koulussamme on seurakunnan päivänavaus suunnilleen joka toinen viikko. Joka toinen kerta, ja itse asiassa vähän muulloinkin on jonkun opettajan vuoro pitää koko koulun yhteinen aamuhetki salissa. Tuo jokaviikkoinen kokoontuminen on todettu oikein hyväksi,  ja kyllä siitä sellainen yhteisöllinen olo aina tuleekin sen lisäksi, että ollaan taas kaikki kärryillä arkiasioista.

Jukka-pappi muistutti tuossa taannoin puheenvuorossaan, että jo päiväkodissa tehdään selviksi   yhteiselämän perusasioita ja tietnekin hyviä tapoja. Niiden mukaisesti sitten koetetaan niin pienten kuin isompienkin ryhmissä oppia ja kehittyä. 

* Puhu nätisti.
* Odota vuoroasi.
* Älä ota toisen omaa ilman lupaa.
* Älä lyö.

Todellakin; näiden ihan samojen asioiden parissa painimme alakoulussa edelleen päivittäin, ja varmaan yläkoulussakin vielä aika usein. Vaikeinta opettamisessa ja kasvattamisessa ikäryhmästä riippumatta on aika usein se, että hyvän esimerkin sijaan ei-toivottua tai epäkohteliasta käytöstä on turhan usein myös aikuisilla.

Papin sanoissa oli näiden ohjeiden tiedostamisen lisäksi myös mainio ohje opiskeluun: 
- Kukaan ei voi ottaa sinulta oppimista pois. Se on yksi tärkeimmistä asioista sinussa itsessäsi, ja sen eteen voit myös tehdä paljon. Kannattaa opiskella etenkin sellaista, mitä et vielä helposti osaa. 

Esimerkkinä hän kertoi viulutaiteilijasisarestaan, joka harjoittelemalla eteni todelliseksi virtuoosiksi, vaikka soittajan taival oli aluksi vaikea ja harmittavakin.

Kiitos käynnistä! Näillä eväillä taas hymyillen eteenpäin. 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti