torstai 19. joulukuuta 2013

Joulujuhla vai ei juhlaa?


Koulut valitsevat ihan omatoimisesti, miten viettävät juhlia, jos viettävät.
Mielestäni  juhlat ovat lapsille paitsi ihania tilaisuuksia esiintymiseen, myös loistavia tapakasvatuksen mahdollisuuksia. Juhliin harjoitteleminen on sekin mitä mainiointa ja tavoitteellista puurtamista laulunsanoissa, vuorosanoissa, liikuntakoreografioissa, suullisessa ilmaisussa, soittamisessa jne. jne.

Lasitehtaan koulussa olemme (suureksi ilokseni ja onnekseni) päättäneet, että pidämme oman juhlan sekä jouluna että keväällä. Vielä meillä on riittänyt yhteinen juhla, jossa kaikki esiintyvät, mutta tulevaisuudessa voi olla muitakin ratkaisuja. Osa opettajista kyllä toivoisi, että ohjelmavuoro tulisi vain kerran vuodessa, jotta ei tulisi stressiä suunnittelusta ja ohjelmien harjoittamisesta.

Tänä vuonna päätimme pitää jouluna aamujuhlan ja keväällä iltajuhlan. Tärkein peruste joulujuhlan aikaan ovat lapset, eli miten harjoitukset ja juhlat luontevimmin sopivat jo aika levottomille, etenkin nuorimmille, oppilaille. Eskarit eivät ole lauantaina koulussa, joten se ei tule kysymykseen.  Joulun iltajuhlaakin olemme kokeilleet, mutta se ei ainakaan sillä kertaa ollut pienille hyvä. Hoidosta klo 17 pois ja takaisin juhlaan klo 18; jotkut piiperot lähes nukahtivat katsomoon.

Yhtenä perusteena aamujuhlalle on myös salin kuntoon laittaminen ja korjaaminen.  Perjantaina osallistumme kaikki, opet, oppilaat ja ohjaajat, salin korjaamiseen ja musiikkilaitteiden roudaamiseen. Lauantaina kaikki pääsevät heti puuron ja todistusten jälkeen pois.

Kevään iltajuhlassa olemme erikseen ajatelleet vanhempia. Iltajuhlaan osallistuminen on monelle aamua helpompi järjestää.  Se on myös tunnustukseton, jotta kaikki lapset pääsevät osallistumaan ja esiintymään. Eskarit myös jaksavat jo syksyä paremmin iltajuhlan. Viimeisenä koulupäivänä etenemme joululauantain tavoin 1.-5.lk pienellä yhteishetkellä, todistuksilla ja muistamisilla.

Itse toivoisin juhlista dvd:tä (vaikka myyntiartikkelina). Se ei toki ole sama kuin juhlaan osallistuminen livenä, mutta sitä voisi kuitenkin katsoa kotona rauhassa, ja myös yhdessä lasten kanssa.

Hyvä, että vanhemmat laittavat palautetta, jos ovat jostain koulun järjestelystä eri mieltä. Tästä aamujuhlastakin on tullut hiukan pyyhkeitä, sillä arkiaamu on monelle vanhemmalle hankala järjestää. Isovanhempien tilaisuudesta (II kenraaliharjoitus koululaisille klo 12) sen sijaan tulikin jo iloista palautetta, ja sitä perinnettä jatkamme hymyssä suin. 

Näin opettajaäitinä muistelen hiukan haikeasti, että yhden kerran olen päässyt lasteni koulun joulujuhlaan. Kevätjuhlaan en kertaakaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti