sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Sydämeeni joulun teen

Yksi lempijoululauluistani on Sydämeeni joulun teen. Se on aika kaukana alakoulun oikeasta joulunalusajasta. Toisaalta laulu, ja sen sanoma, ovat tavallaan ohjenuora minulle opettajana. Kiirettä voi olla, ja sitä toisinaan on, mutta kannattaa tavoitella myös rauhallisia hetkiä ja kiireettömyyttä. Kollegani Villen sanoin (ties kuinka monetta kertaa siteeraankaan): Säästä itseäsi, säästät lapsia.

Joulun allakaan ei kaiken toiminnan tarkoitus ole ajaa piippuun itseä tai oppilaita. Suunnittele, karsi, siirrä keväälle, priorisoi, kuuntele itseäsi ja lapsia, anna aikaa huoahtamiselle. Siinäpä se, sitä tavoittelen.

Joulujuhlaharjoittelut ovat kiivaimmillaan, ja lasten esiintymisinto on käsinkosketeltavissa. Tonttujen joulukierrokset tuovat oman jännityksensä pienimpien arkeen, ja niin tuntuvat unohtuvan rauhallinen liikkuminen, vuoron odottaminen, hyvät tavat sekä kavereiden huomioiminen. Opettajat pyörittelevät päätään ihmeissään, ja he toteavat, kuten viime vuonnakin, että niinpä tietysti, joulun lähestymisestähän tämä levottomuus taas johtuu. Isommatkin oppilaat ovat selvästi varpaillaan joulun odottamisen suhteen. Kaikilla eivät hommat ole menneet ihan putkeen, joten epävarmuus aattoillan "tuloksesta" purkautuu koulupäivienkin aikana levottomuutena, kun pinna kiristyy. Niinpä niin.

Joulujuhlamme kenraaliharjoituksia on tänä vuonna kaksi. Se toinen on tarkoitettu isovanhemmille, sillä pieneen saliimme ei virallisessa juhlassa mahdu kaikkia halukkaita. Tervetuloa!

Me täällä koulussa vielä harjoittelemme ohjelmistoa muutaman päivän ja laitamme myös syyslukukauden pakettia kasaan. Kokeitakin vielä on, joten pelkkää leikkiä ja laulua ei viimeinenkään kouluviikko ole.
Koulupäivät ovat kovin ohjelmoituja ja tiukkaan aikataulutettuja juhlaan saakka, mutta sitten laskeudumme vähitellen rauhalliseen jouluun. Viimeisenä koulupäivänä laulamme vielä muutaman laulun yhdessä salissä, saamme todistukset ja nautimme joulupuuron ennen kuin astelemme rauhallisesti loman viettoon.

Hyvää ja rauhallista joulualusaikaa!


http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vesa-matti_loiri_sydameeni_joulun_teen_26631.html#media=26632
On jouluyö, sen hiljaisuutta
Yksin kuuntelen,
Ja sanaton on sydämeni kieli
Vain tähdet öistä avaruutta
Pukee loistaen
ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli
Näin sydämeeni joulun teen
Ja mieleen hiljaiseen
Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen 
 
On jouluyö ja lumihuntuun
Pukeutunut maa '
Kun yhtä puhdas itse olla voisin!
Se ajatukset joulun tuntuun
Virittymään saa,
Kuin harras sävel sisälläni soisi
Näin sydämeeni joulun teen
Ja mieleen hiljaiseen
Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen 
 
On jouluyö, sen syvä rauha
Leijuu sisimpään,
Kuin oisin osa suurta kaikkeutta
Vain kynttilät ja kultanauhat
Loistaa hämärään,
Vaan mieleni on täynnä kirkkautta
Näin sydämeeni joulun teen
Ja mieleen hiljaiseen
Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti