maanantai 30. joulukuuta 2013

Kirjoja koulukirjastoon

N
Useimmissa kouluissa on koulukirjasto. Lasilla on atk- luokan yhteydessä seinällinen noin metrin korkuisia kaappeja punaisilla ovilla; siinä on meidän kirjasto! Pari vuotta sitten tilasimme, ja saimme, kaupunginkirjastosta apua lasten- ja nuortenkirjojen setvimiseen. Monta pahvilaatikollista vanhoja opuksia löysi tiensä halukkaiden koteihin ja lopuksi kierrätyskeskukseen tai paperinkeräykseen. Sama luokittelu tehtiin jokin aika sitten käsikirjaston tietokirjoille. Aivan loistava operaatio! Ammattilaiset heittivät surutta sitä ja tätä pois, ja tällainen hamsteri kuin minä, vain huokaisi vierellä ja oli onnellinen hyllyjen siistiytymisestä.

Koululuokat saavat Riihimäelläkin tilata kirjastosta sekä oppimateriaalikeskuksesta luettavaa luokillensa. Kirjastosta saa pari kolme kassillista luokkatasolle sopivia kirjoja lukudiplomipaketilla tai sitä ilman. Oppimateriaalikeskuksesta taas voi tilata koko luokalle saman kirjan luettavaksi, ja vaihtoehtojakin on oikein mukavasti eri luokka-asteille.  

Lainaaminen paikasta A tai B ovat mainioita vaihtoehtoja, mutta ne eivät mielestäni tee koulukirjastoa turhaksi. Oppilaat lainaavat oikein mielellään myös koulun omasta kirjastosta luettavaa, ja vaihtavat lukemansa mielellään ihan itse, oikein kunnolla aakkosjärjestystä selaten. Koulukirjaston hyllyjen selaaminen on myös tavallaan pieni seikkailu, sillä opettajille ei enää erikseen makseta kirjastonhoidosta, ainakaan pikkukouluilla, joten järjestys ei aina ole ihan jämpti.

Olemme saaneet tänä syksynä yllätyslahjoituksena muutaman kerran luettuja lastenkirjoja Ellalta ja Jennyltä ja nyt vielä uuden vuoden kunniaksi kassikaupalla Veeralta. Kiitoksia aivan tuhannesti! Loistava ajatus laittaa hyvät kirjat kiertoon seuraaville, hiukan luopujia nuoremmille, lukijoille. Rahakirstunvartijana olen kirjoista iloinen, mutta hyvän kierrättämisestä itse asiassa vieläkin iloisempi. Mikä loistava idea tytöiltä vanhempineen! Tässähän kuljetaan aivan suuren suosion saaneiden hotelli- ja rautatieasemakirjastojen jalanjäljillä.

Kiitos ja lukemisiin!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti