torstai 28. toukokuuta 2015

Reksin puhe, kevät 2015

Prologi
 
Valmistelen juhlapuheitani pohtien asioita monelta kantilta kerran, toisen ja aika montakin kertaa. Maistelen sanoja, kirjoitan ja kumitan, luen myös ääneen itsekseni, ja viilailen taas. Lopputuloksena on mietitty kevät- tai joulupuhe tai jonkin muun tilaisuuden puheenvuoro.

Punainen lankani koulun juhlapuheissa on yleensä arkinen, oppilaisiin, opettajiin ja vanhempiin suoraan liittyvä. Näissä harvahkoissa yhteistapaamisissa koen tärkeäksi kertoa vanhemmille joitain tärppejä koulunkäynnistä ja koulusta, mutta muistaa myös oppilaita heille läheisillä asioilla.

Pohdittujen ja viilailtujen puheenparsien ja printin lisäksi viilaan ja säädän puhettani juuri silloin, kun sitä pidän. Monikaan puheeni ei taida ollakaan livenä sama kuin paperilla, mutta toki niistä se yhteinen asiasisältö löytyy ;)

***
 
27.5.2015 puhe
 
Sadun siivin olemme aloittaneet Lasitehtaan koulun kevätjuhlan. Oikein hyvää kevätiltaateille kaikille! Niin lasten esityksiä katsomaan tulleille perheille kuin oppilaille ja henkilökunnallekin.
 
Erilaista tässä keväässä viime vuoteen verrattuna on ollut se, että tuossa pihalla on kolmekoulurakennusta. Puretun keltaisen saunan paikkaa ei enää edes huomaa ja kaivatut lisätilat on paitsi saatu, myös täytetty. Valkoisen, Sinisen ja Harmaan talon elämä rullaa sujuvasti, ja viimevuoden hurja muuttorumba on onneksi vain kaukainen muistoHarmaan talon luokat ovat valoisia ja isoja, ja musiikkiluokka on ollut aivan mahtava. Yhteiskäyttö Kansalaisopiston kanssa on sujunut hienosti ja vasta viimeisellä pakolla luokkaan sijoitetaan vakinaisesti jokin opetusryhmä. Ensi vuonna luokkia on muuten tulossa yksi lisääSilloin rinnakkaisluokat puuttuvat enää 3. ja 5 luokilta. Ne ovatkin koulun suurimmat luokat, 25 ja 28 oppilasta!
 
Kouluvuosi on KiVa-koulun mittareilla sujunut hyvin miellyttävästi. Kiistoja ja riitoja on toki ollut, mutta selvittelyt on hoidettu ja koulutyö on taas jatkunut hyvällä yhteistyöllä. Aikuisten yhteinen kasvatusvastuu, Koko koulu kasvattaa, on toiminut hyvin ja yhteistyö perheidenkin kanssa on ollut hyvää ja monipuolista, vaikka asiat eivät ihan aina sujukaan kevyen kaavan mukaan.
 
Opiskelua meilläkin on ollut monilla eri tavoilla; kirjoilla ja vihkoilla, tvt-luokan päätteillä, omilla puhelimilla, pihalla, metsässä, museoissa, uimalassa, kirjastossa ym. Ihan uusi juttu koulussamme on ollut 4.luokan robottikerho! Ensi vuonna ohjelmointia ja rakentamista saavat kokeilla varmaan muutkin luokat tavalla tai toisella. Ja ehkä tabletitkin rantautuvat jonakin päivänä tänne Lasin perälle saakka.
 
Luokkien opintoretket ovat myös hieno juttu, sillä oppimistahan nekin ovat. Aleksin markkinat ja keksimyynti kartuttivat luokkien kassoja mukavasti, ja lapset pääsivät puistoretkelle, Kytäjälle, Turenkiin, Heurekaan, Huimalaan, Korkeasaareen ja TurkuunOikein paljon kiitoksia Vanhempainyhdistykselle aktiivisesta toiminnasta! 
 
Elokuussa aloitamme Lasitehtaan koulun 100-vuotisjuhlavuoden. Ensimmäinen vanhempainilta on 3.9. ja juhlaviikolla 39 on perinteinen koulujuhla lapsille päivällä ja erikseen aikuisille ja kutsuvieraille illalla. Juhlaviikon päätteeksi pistetään jamit pystyyn ja diskoillaan ihan koulupäivän aikana. Syyslukukausi päätetään joululaulajaisiin ja kevätlukukausi puolestaan sinetöidään Koululaulajaisilla. Monta kivaa juttua on tulossa, ja pääyhteistyökumppanina koulumme kanssa on Riihimäen Lasinpuhaltajakerho. 
( Kaupungin punakynä vetäisi juhlavuoden rahat pois budjetistamme, joten jos tiedätte lähipiirissänne mahdollisia sponsoriyrityksiä, tulkaa ilman muuta puheilleni. Rahareikiä kyllä löytyy, esimerkiksi iltajuhlan kakut ja kahvit sekä mahdollisten lasipajojen materiaalihankinnat.)
 
Ketut ja Karhut, ykkösten Siili- ja Pöllö-luokat, kakkosluokkalaiset, kolme A ja B sekä neloset ja vitoset, Te olette kaikki edenneet tämän lukuvuoden aikana oppimisessa sekä toisten kanssa toimimisessa. Sitä on ollut mukava seurata, sillä vain yrittämällä voi kehittyä. Paljon kiitoksia teille aktiivisuudesta ja iloisista tervehdyksistä. 
 
Paljon kiitoksia  opettajille hyvin hoidetusta vuodesta: Eila, Johanna, Anni, Taija, Aini, Emmi, Sakari, Asko, Maija ja Pekka <3 Lämmin kiitos myös koulun iltiksen luotsaajille Merjalle ja Pepelle, ja eskarin ohjaajille Annikalle, Tiinalle ja JanicalleKeittäjä Jaanaa ja siivooja Soilea unohtamatta. 
Teitä vanhempia kiitän lastenne koulukäynnin tukemisesta sekä monenlaisesta hyvästä yhteistyöstä.
 
Ennen syksyä meillä on onneksi jokunen viikko aikaa nauttia esim. auringosta, uimisesta, pyöräilystä ja jäätelöstä perheen ja ystävien kanssa. Yksi hieno hetki koulun keväässä on kevätjuhla. Se on tänään, nyt. Esiintykää reippaasti ja kannustakaa kauniisti. Yhteislaulut on tarkoitettu myös vanhemmille, eli rohkeasti vain äänet kuuluviin ja aurinkoinen hymy kasvoille. 
Iloista iltahetkeä ja hyvää kesää!




 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti